Veel gestelde vragen FAQ

20% Rendement is uitzonderlijk hoog, hoe kunnen jullie dit bieden?

Wij hebben weinig overhead kosten en keren onszelf geen hoog salaris uit. Wij hebben veel liever dat iedereen een hoog rendement op hun investering kan krijgen.

 

Waarom een vijgenboom?

De vijgenboom valt onder de exotische vruchten en is in opmars in Nederland. De vruchten leveren relatief veel geld op per vrucht. Vandaar onze 20% gemiddeld per jaar.

 

Waar staat de boomgaard?

Onze boomgaard staat in de Zaragoza provincie te Spanje (41°12’54.9″N 0°00’03.5″O). 

 

Investeer ik in Rooted of in een vijgenboom?

Elke investeerder investeert in het bedrijf Rooted. Rooted zal vervolgens met die investering een vijgenboom kopen welke op termijn vruchten zal produceren. Deze vruchten verkoopt Rooted en daarmee keert ze het rendement aan de investeerders uit.

 

Hoeveel vijgenbomen worden er in totaal geplant? 

Rooted zal de bomen verkopen in batches. Elke batch bestaat uit 1000 bomen. Bij elke batch worden er een x aantal bomen geplant naast de initiele 1000 om ziekte en andere onverwachte resultaten te compenseren. Bij de eerste batch zal dit gaan om 250 extra bomen. 

 

Kan ik in meerdere batches obligaties kopen?

Ja iedereen kan op elk moment een obligatie kopen. Zo kun je ook in meerdere batches bomen kopen. Wel is het zo dat wij de batches op volgorde zullen vullen en planten. Op de homepage staat in welke batch wij zitten en hoeveel obligaties daar nog beschikbaar zijn.

Hoeveel obligaties kan ik kopen?

Je kan een onbeperkt aantal obligaties per persoon kopen. (tot ze allemaal verkocht zijn)

 

Van wie is de grond waar de bomen gepland worden?

De grond is van de twee oprichters van Rooted welke het beschikbaar stellen voor Rooted B.V. Er is een overeenkomst gesloten voor 20 jaar.

 

Aan wie verkopen jullie de vruchten?

Wij werken samen met verschillende fruit importeurs en zullen per jaar bekijken wie ons de beste prijs kan bieden voor de vijgen. Ook zullen we kijken of de importeur een lage invloed uitoefent op de natuur met hun transport.

 

Waarom is dit een duurzame/groene investering?

Voor elke boom/obligatie die je koopt compenseer je tijdens de looptijd 500KG C02, zo heb je dus een hoog rendement en werk je mee aan een beter milieu.

 

Wat gebeurt er met mijn €50 die ik betaal voor de obligatie?

Het bedrag wordt opgesplitst in een aantal dingen; land, boom, onderhoud, administratie, stichting, management fee (zie ook “verdienmodel“).

 

Hoe komt de 20% rendement tot stand?

Het eerste jaar geeft de vijg nog geen vruchten en is er geen rendement. Het tweede jaar komen de eerste paar vijgen aan de boom maar nog steeds niet voldoende. Vanaf het 3e jaar zal er ongeveer 5% rendement op  de investering komen. Vanaf het 4e jaar geeft de vijg volop vruchten en kunnen we gemiddeld 20% rendement bieden. Deze gegevens zijn op basis van de prognose die is gemaakt. Het rendement zal ten alle tijde 50% van de omzet van de vruchten per jaar zijn.

 

Kan ik het rendement ook herinvesteren in een nieuwe boom?

Ja, we bieden de mogelijkheid om je rendement te herinvesteren in nieuwe bomen. 

 

Wat als er meer opbrengsten zijn dan waar jullie vanuit gaan?

Indien de vijgenbomen meer opbrengen dan de calculatie zal dit uiteraard worden uitbetaald aan de obligatiehouders. 5 jaar na aankoop van de obligatie zullen wij de obligatiehouders hier verder over informeren.

 

Waarom een Foundation?

Bij Rooted gaan we verder dan alleen het versterkt broeikaseffect tegen gaan, de foundation gaat kijken naar de 17 sustainable goals en zal projecten uitzoeken die 1 of meerdere van deze goals ondersteunen. Daarom hebben wij gekozen om €1,- van de eerste inleg te reserveren voor de foundation. Verder zodra het rendement het toelaat zullen wij ook daar €1,- reserveren voor de foundation. Uitgaande van 1000 verkochte bomen, zullen er dus 20 bomen voor de foundation gekocht worden. De opbrengsten zullen wij jaarlijks naar de foundation overmaken en deze zal jullie hier t.z.t. verder over informeren.

 

Hoe kan ik de bomen in de gaten houden?

We zullen doormiddel van regelmatige updates iedereen op de hoogte houden over de groei van de bomen. Ook is er momenteel een dashboard in ontwikkeling die het mogelijk maakt om jouw eigen boom te tracken en jouw persoonlijke gegevens te updaten in een hand om draai.

 

Kan ik de boomgaard bezoeken?

Ja, je kan de boomgaard op afspraak bezoeken. Verder zullen wij regelmatig de plukdagen/plantdagen gaan organiseren. Zo kun je dus je eigen boom planten en bekijken als je dat wilt.

 

Hoe krijgen wij informatie over de voortgang van Rooted?

Via de website en nieuwsbrieven zullen wij iedereen op de hoogte houden van de ontwikkelingen van Rooted. We houden van een betrokken community en zullen er alles aan doen om dit te verwezenlijken.

 

Welke betaalmethodes accepteren jullie?

Wij accepteren alle veel voorkomende betaalmogelijkheden. Ook accepteren wij Cryptocurrencies.

 

Waarom accepteren jullie cryptocurrencies?

Vele mensen zien blockchain technologie als de toekomst en om deze mensen te dienen met de service die wij iedereen beogen te geven hebben wij ervoor gekozen om cryptocurrencies te accepteren.

 

Hoe kan het dat jullie de initiële inleg na 20 jaar weer terug geven?

Na twintig jaar verloopt de obligatie en wordt er ruimte gemaakt voor nieuwe obligatiehouders. We hebben er voor gekozen om dan de inleg weer terug te betalen. Het staat iedereen dan vrij om deze weer te herinvesteren in een nieuwe obligatie.

 

Wat gebeurt er als mijn boom geen opbrengsten geeft/dood gaat.

Indien de boom dood gaat of ziek wordt zal Rooted deze gratis vervangen voor een nieuwe boom. De opbrengsten komen echter uit een batch. Één boom zal daar geen invloed op hebben. 

 

Wat gebeurt er bij natuurrampen?

De bomen zijn niet verzekerd bij een natuurramp. In dit geval komen de obligaties te vervallen. Wel doen we er alles aan om de risico voor de klant te beperken. Bij het kiezen van de locatie van het land; het oprichten van een stichting derden gelden rekening waar een bepaald deel van het geld op wordt gestort, dat dient als een potje voor noodgevallen als een natuurramp. 

 

Wanneer keren jullie het rendement uit?

Het rendement zal jaarlijks uitgekeerd worden. De eerste uitbetaling zal plaatsvinden na het 3e jaar. Dit zal gebeuren na de oogst en wanneer de vruchten zijn verkocht.

 

Wat doen jullie met mijn persoonsgegevens?

Wij gebruiken de gegevens om de obligatie op naam te zetten en om een nieuwsbrief te versturen. Tevens zullen wij iedereen een keer bellen na de eerste aankoop. De gegevens zullen wij niet verkopen aan derden.

 

Wanneer worden de bomen geplant?

De eerste bomen zullen wij planten zodra er 1000 obligaties verkocht zijn. Wij zullen planten in de perioden september/oktober en februari/maart. 

 

Wie is het team achter Rooted?

Rooted is opgericht door Hugo Sinnema en William ten Zijthoff, ze hebben elkaar ontmoet als collega’s bij een retailer. Ze hebben verschillende achtergronden en vullen elkaar goed aan.

 

Wat zijn de financiële/agrarisch risico’s?

Hoewel met grootse zorg samengesteld, zijn onze voorspelde rentes en aflossingen (deels) gebaseerd op aannames. Marktvraag en economische ontwikkelingen kunnen van invloed zijn op de opbrengsten. 

 

Zijn de obligaties overdraagbaar?

Ja, je kan de obligaties overdragen naar een ander persoon of bedrijf (bijv. bij overlijden). Neem voor de overdracht contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?